[PERSBERICHT]
“Hup Holland Hup, laat een kind niet in z’n hempie staan”
KLEDING- EN SPEELGOEDBANK ‘S-HERTOGENBOSCH E.O. VRAAGT AANDACHT VOOR KANSARME KINDEREN
Uit recente cijfers blijkt dat 1 op de 13 kinderen in Nederland in armoede leeft. “Mensen zijn arm wanneer ze gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden”, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat er onderzoek naar deed. “Een zorgelijke conclusie”, vond ook SIRE, die daarom de landelijke mediacampagne ‘Laten we het dáár eens over hebben’ lanceerde. Kleding- en Speelgoedbank ‘s-Hertogenbosch e.o., een lokaal vrijwilligersinitiatief in strijd tegen armoede, speelt hierop in met een EK-campagne. Om aandacht te vragen voor kansarme kinderen in ‘s-Hertogenbosch en omliggende gemeenten.
‘Hup Holland Hup, laat een kind niet in z’n hempie staan’, zo luidt de slogan van de EK-campagne. “Omdat er ook in ‘s-Hertogenbosch en omstreken veel gezinnen in armoede leven, vonden we dat het tijd werd om weer eens van ons te laten horen. En het EK-Voetbal leek ons de perfecte aanleiding. De Kleding- en Speelgoedbank heeft een trouwe vrijwilligersclub, die zich sinds 2013 inzet voor gezinnen voor wie kleding en speelgoed niet vanzelfsprekend zijn. In de afgelopen 9 jaar hebben we al duizenden minderbedeelde volwassenen en kinderen geholpen aan gratis kleding en schoenen, maar ook aan huishoudtextiel, sportkleding, pyama’s, nieuw ondergoed en nieuwe sokken”, zegt bestuurslid Lonneke Voets.
Kleding én speelgoed
Lonneke vervolgt: “We begonnen met kleding, totdat vrijwilligster Beppie Neefs enige tijd geleden de Speelgoedbank oprichtte. Sindsdien kunnen cliënten bij ons ook terecht voor gratis speelgoed voor verjaardagen, feestdagen en kinderfeestjes.” Beppie: “Elk kind verdient het om zorgeloos te spelen, zijn of haar verjaardag te vieren en feestjes van vriendjes te bezoeken. Gebrek aan geld voor cadeautjes kan leiden tot sociale isolatie en pestgedrag bij kinderen en dat willen we koste wat kost verhinderen. Bij de Speelgoedbank kunnen ouders daarom anoniem en op afspraak gratis speelgoed uitzoeken. Speelgoed inbrengen kan overigens ook, mits het schoon en intact is. En ja, we zijn kritisch. Want alleen het beste is goed genoeg voor onze cliënten.”
Veilig en anoniem
In tegenstelling tot instanties als de Voedselbank is de Kleding- en Speelgoedbank niet zo bekend. Lonneke: “Dat is jammer, want we zijn er om te helpen. Cliënten kunnen zich bij ons online aanmelden op vertoon van een verwijsbrief getekend door onder meer de gemeente, Farent, bewindvoerders, woningcoöperaties en de Voedselbank. Dat scheelt ons een hoop werk met betrekking tot de screening. We spenderen onze tijd liever aan hulpbehoevenden. Met de EK-campagne hopen we beter zicht- en vindbaar te worden voor iedereen die het moeilijk heeft. Denk ook aan mensen die door de Corona-crisis werkloos zijn geraakt of failliet zijn gegaan en daardoor het hoofd amper boven water kunnen houden. We begrijpen dat er vaak sprake is van schaamte, maar omdat we op afspraak werken kan je veilig en anoniem bij ons terecht. Hopelijk werkt dit drempelverlagend voor degenen die wel willen, maar niet durven aankloppen voor hulp.”
Samenwerking met IngeDinge en nieuwe huisvesting gezocht
De kledingbank is in 2013 opgericht vanuit een tweedehands kledingwinkel in Rosmalen. De toenmalige eigenaresse had veel kleding over en wilde deze graag weggeven in plaats van weggooien. Samen met twee vaste klanten besloot ze daarom een stichting op te richten. Elke maandag, als de winkel voor publiek gesloten was, mochten cliënten er op afspraak gratis kleding uitzoeken. De stichting bleek al snel een wrang succes, want het aantal cliënten en vrijwilligers nam met de dag toe. Toen de onderneemster verhuisde, raakte de kledingbank helaas dakloos. Het bestuur ging direct op zoek naar een ander pand en vond deze in een leegstaande winkelstrip op de Kooikersweg in ‘s-Hertogenbosch. Bestuurslid Inge Jeunink nam het initiatief om tweedehands kledingwinkel IngeDinge te beginnen en vandaaruit de kledingbank te faciliteren. Lonneke: “We begonnen met één pand, maar doordat we huishoudtextiel en speelgoed toevoegden aan ons pakket hadden we behoefte aan meer ruimte. Inmiddels huren we vier panden aan de hand van een anti-kraakconstructie, maar het einde is in zicht omdat het complex binnenkort wordt gesloopt. We zijn daarom wederom op zoek naar een andere, betaalbare locatie in ‘s-Hertogenbosch. Het zou funest zijn als de Kleding- en Speelgoedbank door gebrek aan huisvesting het loodje legt. Juist nu onze hulp zo hard nodig is.”
Braderie Kooikersweg op zaterdag 12 juni
Op zaterdag 12 juni a.s. van 11.00 uur tot 16.00 uur organiseren de Kleding- en Speelgoedbank, IngeDinge tweedekans kleding en De Fietsvaders ‘Braderie Kooikersweg’. Met kramen vol tweedehands dames- en herenkleding, accessoires, speelgoed, fietsen en babykleding voor spotprijzen. De opbrengst komt ten goede van de deelnemende initiatieven. Kooikersweg 547 t/m 553 op de Kruiskamp in ‘s-Hertogenbosch. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Kijk voor meer info op Facebook.
De Bossche Kleding- en Speelgoedbank is gevestigd op de Kooikersweg 545 (inbrengen en sorteren van kleding), 547 (IngeDinge tweedekans kleding), 549 (inbrengen en sorteren van o.a huishoudtextiel) en 551 (Speelgoedbank) op de Kruiskamp in ‘s-Hertogenbosch. Hulp nodig of meehelpen als vrijwilliger of donateur? We horen graag van je!