
PERSBERICHT
‘s-Hertogenbosch, 27 augustus 2021
“Wie helpt ons aan een nieuw onderkomen?”
DE BOSSCHE KLEDING- EN SPEELGOEDBANK WORDT DAKLOOS EN LUIDT DE NOODKLOK
Uit recente cijfers blijkt dat 1 op de 13 kinderen in Nederland in armoede leeft. “Mensen zijn arm wanneer ze gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden”, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat er onderzoek naar deed. Stichting Kleding- en Speelgoedbank ‘s-Hertogenbosch e.o. snapt de problematiek en biedt al sinds 2014 gratis kleding, huishoudtextiel en speelgoed aan zo’n 2.500 minderbedeelden. Het complex wordt echter medio september gesloopt. Voorzitter Ruud van der Doelen: “We hebben werkelijk al het mogelijke ondernomen, maar het is ons nog niet gelukt om een andere locatie te vinden. We zijn ten einde raad en luiden daarom de noodklok.”
De Bossche Kleding- en Speelgoedbank heeft een trouwe vrijwilligersclub, die zich al geruime tijd inzet voor gezinnen voor wie kleding en speelgoed niet vanzelfsprekend zijn. “Als je afhankelijk bent van instanties als de Voedselbank heb je ook geen geld voor kleding en speelgoed. In de afgelopen 9 jaar hebben we al duizenden minderbedeelde volwassenen en kinderen geholpen aan gratis kleding en schoenen, maar ook aan huishoudtextiel, sportkleding, pyama’s, nieuw ondergoed, nieuwe sokken en speelgoed”, zegt bestuurslid Lonneke Voets.
Uitbreiding met Speelgoedbank
Lonneke vervolgt: “We begonnen met kleding, totdat vrijwilligster Beppie Neefs enige tijd geleden de Speelgoedbank oprichtte. Sindsdien kunnen cliënten bij ons ook terecht voor gratis speelgoed voor verjaardagen, feestdagen en kinderfeestjes.” Beppie: “Elk kind verdient het om zorgeloos te spelen, zijn of haar verjaardag te vieren en feestjes van vriendjes te bezoeken. Gebrek aan geld voor cadeautjes kan leiden tot sociale isolatie en pestgedrag bij kinderen en dat willen we koste wat kost verhinderen. Bij de Speelgoedbank kunnen ouders daarom anoniem en op afspraak gratis speelgoed uitzoeken.”
Verwijsbrief
In tegenstelling tot instanties als de Voedselbank is de Bossche Kleding- en Speelgoedbank niet heel bekend. Lonneke: “Dat is jammer, want we bedienen dezelfde doelgroep. Cliënten kunnen zich bij ons online aanmelden op vertoon van een getekende verwijsbrief van onder meer de Voedselbank, de gemeente, Farent, bewindvoerders en woningcoöperaties. Dat scheelt ons een hoop werk met betrekking tot de screening. Die tijd spenderen we liever aan het verlenen van hulp aan mensen die het nodig hebben. ”
Samenwerking met IngeDinge en sloop van het complex aan de Kooikersweg
De Kledingbank is in 2013 opgericht vanuit een tweedehands kledingwinkel in Rosmalen. De toenmalige eigenaresse had veel kleding over en wilde deze graag weggeven in plaats van weggooien. Samen met twee vaste klanten besloot ze daarom Stichting Kledingbank ‘s-Hertgogenbosch e.o. op te richten. Elke maandag, als de winkel voor publiek gesloten was, mochten cliënten er op afspraak gratis kleding uitzoeken. Dit bleek al snel een wrang succes, want het aantal cliënten en vrijwilligers nam gestaag toe. Toen de onderneemster verhuisde, raakte de kledingbank dakloos. Het bestuur ging toen direct op zoek naar een andere bestemming en kon terecht in een leegstaande winkelstrip op de Kooikersweg in ‘s-Hertogenbosch. Bestuurslid Inge Jeunink nam het initiatief om tweedehands kledingwinkel IngeDinge te beginnen om van daaruit, net als voorheen, de kledingbank te faciliteren. Lonneke: “We begonnen met één pand, maar doordat we ons dienstenpakket uitbreidden met huishoudtextiel en speelgoed en er ontzettend veel goederen werden ingebracht, hadden we behoefte aan meer ruimte. Inmiddels huren we vier winkelpanden middels een anti-kraakconstructie, maar vanwege sloop komt daar zeer binnenkort een einde aan.”
Opnieuw dakloos
“Uiterlijk 15 september moeten we de panden aan de Kooikersweg verlaten, wat betekent dat we opnieuw dakloos worden. Ondanks al onze inspanningen en vele gesprekken met de gemeente, vastgoed- en leegstandbeheerders, makelaars en VOLOP Brabant is het ons nog niet gelukt om een ander pand van circa 400m2 te vinden. We waren in een vergevorderd stadium met de gemeente om een gedeelte van het voormalige Cementrum te betrekken, maar dat is op het laatste moment afgeketst. Commerciële ruimtes kunnen we ons als stichting niet permitteren, dus we zijn afhankelijk van maatschappelijk vastgoed of anti-kraakpanden. Voor onze cliënten en vrijwilligers zou het funest zijn als de Bossche Kleding- en Speelgoedbank door gebrek aan huisvesting het loodje legt, juist nu onze hulp zo hard nodig is. Steeds vaker kloppen er bijvoorbeeld ook door corona gedupeerde werknemers en ondernemers bij ons aan, dus de nood is hoog. Dit is dan ook een noodoproep aan de gehele Bossche bevolking: Wie helpt ons alsjeblieft aan een nieuw onderkomen, zodat we kansarme gezinnen kunnen blijven helpen?”, aldus Lonneke.
De Bossche Kleding- en Speelgoedbank is voorlopig nog gevestigd aan de Kooikersweg 545 (inbrengen en sorteren van kleding), 547 (IngeDinge tweedekans kleding), 549 (inbrengen en sorteren van o.a. huishoudtextiel) en 551 (Speelgoedbank) op de Kruiskamp in ‘s-Hertogenbosch. Kijk op www.kledingbankdenbosch.nl voor meer informatie of mail naar info@kledingbankdenbosch.nl.
